“حکم زینب رحیمی که به‌دلیل انتشار توییتی درباره جان‌باختن آرمیتا گراوند، به شش میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده بود، به این خبرنگار حوزه محیط زیست ابلاغ شد. این حکم به مدت یک سال تعلیق شده است.”

۱۴۰۳/۰۵/۱۹

ژوئن ۲۰۲۴؛ گزارش ماهانه سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در ایران

گزارش سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در ایران در ماه ژوئن۲۰۲۴ (۱۲ خرداد۱۴۰۳ – ۱۰ تیر۱۴۰۳)، با استناد به ۴۳ پرونده مطبوعاتی مستندشده توسط پژوهش‌گران سازمان «دفاع از جریان آزاد اطلاعات» (DeFFI) تهیه شد.

در ماه ژوئن برخی الگوهای سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران -که پیش‌تر در رویدادهای مشابه توسط نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی به‌کار گرفته شده بود- با تغییراتی اندک تکرار شد. بررسی‌های دفاع از جریان آزاد نشان داد، نهادهای امنیتی و قضایی بیش‌ از گذشته از تماس‌های تلفنی تهدیدآمیز و «تذکر» (تهدید به تشکیل پرونده قضایی) به‌جای احضار، اعلام جرم، بازداشت و تشکیل پرونده علیه روزنامه‌نگاران و رسانه‌ها استفاده کردند.

 

روز یکشنبه ۳۰اردیبهشت۱۴۰۳ (۱۹می۲۰۲۴)، ابراهیم رئیسی در سقوط هلی‌کوپتر حامل او و همراهانش کشته شد. جان‌باختن ابراهیم رئیسی، انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ایران را در پی داشت؛ اما برخلاف دوره‌های پیشین که جمهوری اسلامی در طول دوران کارزار انتخاباتی سطح سرکوب علیه روزنامه‌نگاران و رسانه‌ها را کاهش می‌داد، این بار در کمتر از سه هفته ۲۷ رسانه مورد پیگرد قضایی قرار گرفتند تا برخوردهای امنیتی و قضایی با رسانه‌ها در یک ماه، رکوردی جدید را از آغاز سال ۲۰۲۴ ثبت کند.

 

عطف جدید در نمودار سرکوب حق آزادی بیان و اختلال در اطلاع‌رسانی آزاد در این دوره، با انتشار دستورالعمل تهدیدآمیز هیات نظارت بر مطبوعات ایران آغاز شد. این هیات روز ۱۷خرداد۱۴۰۳ (۶ژوئن۲۰۲۴) دستورالعملی پنج صفحه‌ای را در ارتباط چهاردهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری منتشر کرد که در بخشی از آن روزنامه‌نگاران و فعالان رسانه‌ای به اجرای حکم غیر انسانی شلاق و رسانه‌ها به تعطیلی و برخوردهای قضایی تهدید شدند.

 

روز یکشنبه ۲۰خرداد۱۴۰۳ (۹ژوئن۲۰۲۴)، ساعتی پیش از اعلام رسمی نامزدهای تایید صلاحیت‌شده توسط شورای نگهبان نیز یاشار سلطانی، روزنامه‌نگار و صبا آذرپیک، فعال رسانه‌ای، برای اجرای حکم زندان بازداشت شدند و صدرا محقق، روزنامه‌نگار، از ارسال پرونده محکومیتش به شعبه اجرای احکام خبر داد.

 

نقطه مشترک هر سه روزنامه‌نگار و فعال رسانه‌ای که روز یکشنبه مورد پیگرد قضایی قرار گرفتند، افشای گزارش‌هایی پیرامون سوء مدیریت یا فساد مالی محمدباقر قالیباف و نزدیکان او و یا انتشار توییت‌های انتقادی از این نامزد تایید صلاحیت‌شده انتخابات ریاست جمهوری بود.